Görög Étterem 11. kerület Floga Grill
Greek food – Görög étel
1117 Budapest, Fehérvári út 48.
Honlap: https://facebook.com/flogagrill
Nyitva tartás: H-Szo 11-21
Görög Étterem 11. kerület Floga Grill
1117 Budapest, Fehérvári út 48.
Honlap: https://facebook.com/flogagrill
Nyitva tartás: H-Szo 11-21
Mákos Guba Gyorsétkezde
1042 Budapest Gábor László utca 1. Piacnál
Nyitva: H-P: 10-17 (konyha 16.30-ig)
Kedves Vendégeink!
Házias ételekkel, napi menüvel, Ala carte étlappal várjuk Önöket
Kaposvár pizza
Kaposvár, Füredi úti pavilonsor
Pizza helyben és házhoz szállítással
Vékony és vastag tésztával, 30 és 45 cm-es átmérővel
A pizza első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák (Magna Graecia) idejére tehető, Vergilius Aeneisében említik először. Az i. e. 3. században Marcus Porcius Cato Maior a Róma történetéről írt munkájában említ egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Pompeii városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit. Az ókori Egyiptomban is megjelent, a fáraók születésnapjára gyógynövényekkel ízesített lapos kenyérkéket sütöttek, Hérodotosz görög történetíró leírása szerint ezek a babiloni receptek nagyon hasonlítottak a mai pizza tésztájára.
A középkorban, 997-ben is feltűnt a pizza szó, ami akkoriban egyszerűen lepényt jelentett. A pékek arra használták, hogy kenyérsütés előtt megnézzék, eléggé felhevült-e a kemence. A kenyérsütés befejeztével pedig kihasználták a parázs melegét.
Az ókori római pizzaféleségek még nagy mértékben különböztek a maiaktól. A 19. századig az úgynevezett fehér pizzák készültek. A pizzatésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket.
A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték, ahogy az indiai vízibivalyt sem, amelynek tejéből az igazi mozzarellasajt készül. A paradicsomot eleinte mérgezőnek hitték, és nem használták étkezéshez, a 18. század végére azonban elterjedt, és Nápoly környékén elkezdték ezzel ízesíteni a pizzákat. Az új ételfajta nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított.
A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki 1889-ben I. Umberto király és Margit királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el.
Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik a Via Port’Alba 18. szám alatt.
A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.
Pizza Kaposvár Pizza 67 pizzéria
Budapest, Stop.Shop. Óbuda
Budapest, Stop.Shop. Hűvösvölgy
Email: hello@edeskucko.hu
Honlap: https://edeskucko.hu/
KÉZMŰVES ÉS HÚZOTT RÉTESEK
Nyitva tartás:
Hétközben: 08:00-18:00
Hétvégén: 08:00-16:00
“Finomságok szívvel-lélekkel”
2. kerület étterem II. kerületben
Budapest, Hidegkúti út 167. (Széphalom üzletház)
Honlap:
Kérjük jelezze a hirdetőnek, hogy a Kézikönyvünk oldalán találta meg a hirdetését!